Tartan: Módní trend podzimu, který bude slušet i vaší manikúře!

Za okny výloh módních řetězců se objevuje rok co rok a pokaždé sklízí úspěch. Promyšlené kárování kostkového vzoru můžete najít na plédech, úpletech, šatech, kabátcích, kalhotách, botách, šálách, sukních i bytovém textilu a my nevidíme důvod, proč nepřenést tartan i na nehty. Vždyť pro podzim a zimu je jako dělaný! Následující řádky vás o tom přesvědčí, a prozradíme i jak tento stylový nail art vytvořit.
tartan_je_trendy_small

Tartan už nepatří jen na kilt

Tartan je bezesporu stále jedním z nejvíce nadčasových a elegantních vzorů, se kterými se zvlášť na podzim můžete v rámci módy setkat. Tento klasický skotský vzor se postupně stal jakousi nadčasovou ikonou elegance i tradice a není divu!

Tartan je látka s pravidelným kostkovaným vzorem, který se skládá z různě silných a barevných čar protínajících se navzájem. To mu dává prostor k nespočtu variací. Každý tartan má unikátní kombinaci barev a vzorů, což je tradičně spojováno s jednotlivými skotskými klany. Původně byl používán k výrobě skotských sukní – kiltů, ale dnes je tartan synonymem elegance a nosí se po celém světě. Ať už jako součást módy nebo třeba interiérového designu.

nailart.bycaroline

Jak vytvořit tartanový design na nehtech?

Na první pohled se může zdát, že je vytvoření tartanového vzoru složité, ale s trochou praxe a trpělivosti dosáhnete dokonalého výsledku.

Netrapte se příliš historickou správností toho, jak mají být pruhy široké, v jakém pořadí se mají střídat nebo které barvy kombinovat. Nejdůležitější je mít ve své výbavě kvalitní zdobicí štětečky různých velikostí a při tvoření linek mít pevné obě ruce. 

est_majka3

 

Maya radí:

Na nehty se vám nemusí nezbytně vždy vlézt celé kostky, ale svislé a vodorovné čáry by se vždy měly protínat kolmo k sobě. Pravé úhly, které se tak na nehtech vytvoří, už se o iluzi kostkované tartanové látky automaticky postarají.

Tlustší čáry střídejte s tenčími pro větší autentičnost a doporučuji použít kombinaci alespoň tří barev (včetně podkladové), kdy dvě jsou dominantnější a tvoří výrazné pruhy a třetí barva - kontrastní k prvním dvěma - se používá na ty nejtenčí linie.

 

Nehtařka @moni_wien92 pro své sledující na Instagramu vytvořila tři jednoduché návody, jak tartanového vzoru docílit krok za krokem. Žádná věda, co myslíte? :) 

 

est_evka4

Eva o historii tartanu:

I když dnes se tartan připisuje především skotské kultuře, pravděpodobně nejstarší textilie s tartanovým vzorem pochází z Číny, a to z doby před 1. tisíciletím před naším letopočtem!

Skoti si však kostkované vzory vzali za své a většina nejznámějších vzorů tartanů, vznikla mezi 18. a 19. stoletím, kdy jejich barvy od sebe rozlišovaly nejen jednotlivé rody, ale i lidi různých společenských vrstev. Do dnešního dne je zde jejich nošení tradicí.


Tartanová inspirace

  1. Než se pustíte do zdobení, připomeňte si na našem blogu, jak má vypadat správná aplikace gel laku v 5 krocích.
  2. Ideální barevné gel laky pro období hřejivého podzimu najdete v kolekci Magick, chladnější a zemité odstíny v kolekci Coast a slavnostní odstíny skvělé na zimu a předvánoční období zase v kolekci Festive.
  3. Pokud se necítíte na malování čar s pomocí zdobicích štětečků, můžete dát přednost stylografu nebo třeba samolepkám Crystal a 3026, které vám pomohou s těmi nejtenčími linkami.
  4. Napodobit prošívání látky můžete s razítky na nehty a destičkou DER-01 (ten “správný” vzor najdete na destičce u vázání boty).
  5. Aby váš nádherný tartanový vzor vydržel co nejdéle, nezapomeňte po zdobení nanést na nehty vrchní lak top coat. Tartanu sluší vysoký lesk i hedvábný mat – volba je na vás.

1estelli_nail_art_product2estelli_nail_art_product3estelli_nail_art_product

Přírodní barvy hřejivého podzimu

1gal_tartan_hnedy

Šarlatová kombinace pro romantiky i rebely

2gal_tartan_cerveny

Výrazné odstíny divoké přírody

3gel_tartan_modry

Tartanová manikúra je skvělou volbou jak pro každodenní nošení, tak pro speciální příležitosti. Je to vzor, který je zároveň elegantní a tradiční, ale i trendy a hravý, takže ho můžete přizpůsobit svému stylu i náladě. Zkuste jej sladit s vaším oblíbeným kouskem oblečení, například kostkovanou sukní nebo šálou, a váš outfit bude vypadat dokonale.

Tak co, pustíte se do tartanového zdobení na svých nehtech? Je to snadnější, než to vypadá, a výsledek stojí za to! S trochou trpělivosti se i vy můžete pyšnit nehty, které budou připomínat ikonický skotský vzor a zaručeně zaujmou. 

Ať už se rozhodnete pro tradiční barevnou kombinaci nebo pro moderní twist, tartanové nehty dodají vašemu stylu elegantní a zároveň hravý šmrnc. Nezapomeňte se nám pochlubit výsledky svého tvoření – jako vždy na sociálních sítích Instagram, Facebook nebo Tik Tok. :) 

Bude se vám líbit:

 

Některé z obrázků v galerii nejsou naším výtvorem a nevztahujeme na ně žádná práva. Převzali jsme je z Instagramu portálu pinterest.com. Bohužel ne u všech se nám u nich nepodařilo najít jméno původního autora. Pokud autora znáte, neváhejte nám dát vědět, rádi ho doplníme!

Zdroje obrázků: