Růst přírodních nehtů – jak dlouho trvá než dorostou a lze ovlivnit rychlost růstu?

Nalomený nebo dokonce celý zlomený nehet potrápil už asi všechny z nás. Nejen, že to vypadá pěkně blbě, když máte 9 výstavních drápků a jeden úplně kraťoučký, ale takový hodně daleko zlomený nehet dokáže i pěkně bolet. Pojďme se podívat na to, jak dlouho zlomený nehet bude dorůstat a jakou péči mu dopřát, aby rostl co nejrychleji. 

foto2_rust nehtu

Jaká je normální rychlost růstu nehtů?

Na co se tedy připravit, když se vám zlomí nehet? Napíšeme to rovnou – obrňte se pořádnou dávkou trpělivosti, nehty si totiž dávají na čas. Průměrná rychlost růstu nehtů na rukou je asi 3 milimetry za měsíc, což znamená asi 0,1 milimetru denně. Pokud byste z jakéhokoliv důvodu přišli o nehet úplně, trvalo by asi PŮL ROKU!, než by nový dorostl od kořene nehtového lůžka až po špičku prstu. 

V případě, že se vám nehet jen nalomil a je vám líto jej úplně ustřihnout, aby nebyl výrazně kratší než ostatní, můžete jej ještě pomocí gel laku zachránit. Pokud vás lámání nehtů trápí pravidelně, projděte si článek 5 možných důvodů, proč se vám lámou nehty a třeba přijdete na to, čím nehty trpí ve vašem případě. 

Nehty na nohou jsou pak kapitola sama o sobě. Ty totiž rostou ještě mnohem pomaleji – zhruba tak 3x až 4x pomaleji než nehty na rukou. Ono je to ale i výhoda. Pokud půjdete na pedikúru, můžete si být jisti, že vám upravené a nalakované nehty vydrží opravdu hooooodně dlouho.

Zajímavé je, že ne všechny nehty na jednotlivých prstech rostou stejně rychle. Například nehet na malíčku na ruce roste obecně pomaleji než nehty na ostatních prstech. No a na nohách pak zdaleka nejrychleji rostou nehty na palcích. 

Co ovlivňuje rychlost růstu nehtů?

Faktorů, které ovlivňují rychlost růstu nehtů je rovnou několik. Patří sem:

  • infografika_rust nehtuvěk, 
  • celkové zdraví,
  • hormony, 
  • genetika,
  • roční období,
  • denní doba, 
  • ale například i péče o nehty a ruce

Nehty vám porostou rychleji:

  • v létě a během dne, kdy se konečky prstů lépe prokrvují,
  • v těhotenství díky prudkému nárůstu hormonů 
  • nebo také v mládí. S přibývajícím věkem se rychlost bude postupně snižovat.

No a naopak, nehty vám porostou výrazně pomaleji, pokud:

  • držíte drastickou dietu, kvůli které přijímáte nízký obsah vitamínů a minerálů,
  • nedávno jste prodělali nějakou nepříjemnou infekci nebo nemoc,
  • pracujete s čistícími prostředky bez rukavic
  • a nehty nemáte dostatečně hydratované. 

 

Přestože většinu vyjmenovaných faktorů sami neovlivníte, existuje pár způsobů, kterými můžete růst nehtů podpořit. 

5 tipů, jak urychlit růst nehtů

Správná strava = správná výživa nehtů

Správné vyvážená a plnohodnotná strava by měla být samozřejmostí nejen kvůli hezčím nebo rychleji rostoucím nehtům. Každopádně když se chcete zaměřit čistě jen na to, ať vám nehty posílí a rostou rychleji, přidejte do svého jídelníčku bílkoviny. Mezi potraviny, které jsou bohaté na bílkoviny, se řadí vajíčka, ryby, libové maso, mléčné výrobky nebo také ořechy, luštěniny, semínka a celozrnné výrobky. 

Zajímá vás více o tom, jak jídlo může ovlivnit kvalitu vašich nehtů? Poradíme vám, jak se doslova projíst ke zdravým a krásným nehtům

Doplňky stravy

Pokud chcete svůj jídelníček ještě více vyboostovat, zařaďte do něj i nějaké doplňky stravy. Poohlédněte se například po kolagenu, který má pozitivní vliv na klouby a pokožku, ale právě i na nehty a taky vlasy. Kromě toho nic nezkazíte ani doplňky stravy s vitamínem C a MSM (přírodní a nejlépe vstřebatelná sloučenina síry), které přirozeně podporují tvorbu kolagenu ve vašem těle. 

Hydratace

Nehet je kromě bílkovin až z 18 % složen z vody, no a to znamená, že musíme dostatečné hydratovat! Ne, víno v tekutém stavu se bohužel nepočítá. Pokud bude mít tělo nedostatek vody, začne ji směřovat k těm nejdůležitějším orgánům, mezi které se nehty neřadí. Z toho důvodu pak budou slabší, začnou se třepit a negativně se to podepíše i na vzhledu nehtového lůžka. Špatně hydratované buňky taky hůře regenerují, a to znamená, že nehty rostou pomaleji. 

Pokud víte, že ani za nic nedokážete vypít obecně doporučované 2-3 litry vody denně, zaměřte se na potraviny s vysokým obsahem vody, jako jsou například okurky nebo meloun.

Solná koupel

Při solné koupeli zkombinujete příjemné s užitečným! Nejen, že se skvěle zrelaxujete, ale můžete si být jistí, že nehty tuto vitamínovo-minerálovou nálož taky ocení. 

Pořiďte si koupelovou mořskou sůl, která často bývá s příměsí esenciálních olejů, rozmíchejte ji v teplé vodě a do této lázně ponořte ruce nebo nohy a nechte alespoň 10 minut působit. Vitamíny a minerály, které sůl obsahuje podporují regeneraci tkání, posilují nehty a zabraňují jejich štěpení. Po koupeli si ruce nebo nohy hned neoplachujte čistou vodou, ale místo toho je ještě promasírujte. Masáž totiž zlepšuje prokrvení a tím pádem i regeneraci buněk. 

Péče o nehty

Dalším důležitým prvkem, jak podpořit růst nehtů, je správné péče. Pod tímto pojmem si můžete představit pravidelnou hygienu rukou, nošení rukavic při práci s chemickými prostředky, ale i správné zkracování nehtů. Obecně se doporučuje nehty nestříhat, ale jen zkracovat pilníkem – pilujte jen jedním směrem, nepoužívejte příliš hrubý pilník a nespěchejte. Jelikož může být pilování opravdu věda, připravili jsme vám návod, jak správně pilovat přírodní nehty, tak si jej pozorně projdete a garantujeme vám, že už si nikdy nehty pilníkem nezničíte. 

Přírodní nehty

Kvalitní nehty jsou prvním krokem k tomu si udělat krásnou manikúru. Doporučujeme vám vyzkoušet gel laky, které nehty ještě více zpevní a pomůžou vám je udržet hezké i pokud jsou ještě pořád slabé a nerostou tak rychle. 

Ke gel lakům by vás mohly zajímat tyto články:



Pokud vás ohledně gel laků nebo péče o nehty napadají nějaké dotazy, zastihnete nás na sociálních sítích Instagram, Facebook a Tik Tok, tak se neváhejte ptát :)