Jsou umělé nehty vhodné pro každého?

Už vás nebaví schovávat ruce s ošoupanou manikúrou za zády a každý druhý den opravovat oděrky na laku? Upravené ruce i nehty o člověku řeknou mnoho, ale jejich údržba může být relativně náročná. Proto se nabízí pohodlné řešení - umělé nehty, které vydrží krásné klidně i měsíc.

Jsou ale vhodné pro každého a existuje nějaká alternativa ke klasickým laků, když ty umělé nehty nosit nechcete? Odpověď se skrývá v tomto článku!

Máme pro vás dobrou zprávu, umělé nehty jsou vhodné téměř pro každého! S těmi několika málo výjimkami, kdy byste měli na umělé nehty zapomenout, vás v následujících řádcích seznámí Eva.

A my vám mezi tím uděláme jasno v tom, jaký druh umělých nehtů bude nejvhodnější právě pro vás. Každý materiál má totiž svá specifika.

est_majka3


Maya v tom má jasno:

V dřívějším článku „Gelovky, akrylovky, gel lak: Jaký materiál bude vašim nehtům sedět nejvíc” jsem vás už seznámila s tím, jaké materiály se k úpravě nehtů používají. Řekli jsme si, jak je poznat i jaké jsou jejich vlastnosti. Dnešní článek je ale zaměřen právě na to, jaké – a jestli vůbec – jsou umělé nehty to pravé pro vás.


Gel-lak_na_nehty

Jsou pro mě vhodné gel lakové nehty?

Gel lak pod materiály nehtové modeláže správně tak úplně nespadá. Nelze s ním totiž přírodní nehet vytvarovat a prodloužit – modelovat. Je ale skvělou střední cestou, pokud už vám klasické laky nestačí a zároveň se necítíte na “klasické” umělé nehty. Gel lak se nanáší na přírodní nehty a krásný vydrží 14 dní i déle.

Mohlo by vás zajímat: Jak se liší gel lak od známého shellacu? Odpověď vás možná překvapí. Více už v našem článku.

Kdo gel laky ocení

  • Gel laky – oproti ostatním materiálům – mají jednu obrovskou výhodu a tou je, že jsou vhodné i pro ty, kteří si rádi upravují své nehty doma a nechtějí vynakládat čas či peníze za pravidelné návštěvy nehtových studií a salonů. 
  • Gel laky vydrží hezké 14 dní i déle, proto si je zamilujete, pokud očekáváte od manikúry dobrou výdrž bez odchlipů, škrábanců a dalších nedostatků. 
  • Jejich aplikace se v základu podobá klasickým lakům, ale vyžadují důkladnější přípravu přírodního nehtu, aby vám vydržely a také se vytvrzují v UV/LED lampě. Jejich nanášení ani odstranění nicméně není složité, a je skvělé, že nehty zpevní a dovolují vám střídat různé barvy i nehtové zdobení, se kterým se jinak setkáte obvykle jen v nehtovém studiu.

tlacitko-sady-gel-lak

Kdy zvolit jiný materiál

Hlavní výhoda gel laků může být i jejich slabinou. Gel laky jsou v mnoha ohledech skvělé, ale nepatří mezi nejodolnější materiály, a pokud v rámci vašeho životní stylu, pracovního života nebo koníčků dostávají vaše nehty hodně zabrat (jsou vystaveny námaze, chemikáliím, vysoké míře vody nebo vlhkosti atp.) nemusí vám gel laky slibovaných 14 dní skutečně držet. V takovém případě je lepší setkat se s profesionální manikérkou, která vám poradí vhodný materiál právě pro vás.

10 nejčastější důvodů, proč vám gel lak nemusí držet jsme sepsali v jednou z předchozích článků.

est_evka4

 

Eva z Estelli k otázce, zda jsou umělé nehty vhodné pro každého:

I když si většina populace může užít mnoha výhod, které umělé nehty nabízí, je tu pár výjimek. První, a hlavní z nich, je alergie. Pokud se u vás po úpravě nehtů objeví alergická reakce, která se zpravidla projevuje nepříjemným otokem a svěděním v okolí nehtových lůžek, budete muset dát umělým nehtům sbohem (i po přeléčení se totiž alergie může znovu objevit, pokud své ruce umělým nehtům vystavíte). Alergii určitě není radno ignorovat a je třeba materiál z nehtů co nejdříve odstranit a konzultovat vše s lékařem. Ten zjistí, jaká konkrétní látka reakci vyvolala a poradí vám vhodnou léčbu. 

Co s tím? V dnešní době už jsou na trhu i hypoalergenní gely a gel laky, které neobsahují jednu či více z těch složek, které jsou nejčastějšími spouštěči alergické reakce. Pokud patříte mezi ty, kdo se s alergií potkali, ale nechcete se s umělými nehty nadobro rozloučit, můžete vyzkoušet právě nějaký hypoalergenní materiál. 



Gelove-nehty_obr1

Jsou pro mě vhodné gelové nehty?

UV gely díky skvělému poměru tvrdosti, výdrže a pružnosti stojí na prvním místě v oblíbenosti mezi materiály na nehtovou modeláž. Nehtařky jej při práci často preferují a vyhovují i většině jejich zákazníků.

Kdo UV gely ocení

  • Gely na nehty se chlubí výdrží zhruba měsíc (po této době jsou nicméně už hodně znatelné odrosty). V případě, že nemáte čas (nebo náladu) o manikúru co dva týdny pečovat mohou být gelové nehty tou správnou volbou.
  • Lze s nimi nehty prodloužit i upravit jejich tvar, takže pokud nejste spokojeni se svými přírodními nehty, šikovná nehtařka situaci zachrání.
  • Pokud to nepřeženete s délkou či extravagantním tvarem nehtu, dokáže kvalitně udělaná gelová manikúra působit přirozeně a elegantně.

Kdy zvolit jiný materiál

  • Aplikace gelové manikúry vyžaduje určitou úroveň dovedností a profesionality, pokud má výsledek nejen vydržet slíbený měsíc, ale i vypadat na úrovni. 
  • Pokud se ze dne na den rozhodnete, že je potřeba změnit barvu nebo design na nehtech, s největší pravděpodobností budete mít smůlu. Gelové nehty si doma svépomoci jen tak neodstraníte.
  • Gelové nehty si bez cviku a znalostí nebo bez profesionální manikérky nevytvoříte a oproti domácí aplikaci gel laků je proto třeba počítat i s většími časovými a finančními náklady na údržbu vaší manikúry.
  • I když patří gel k flexibilním a oblíbeným materiálům, ani on nemusí držet všem a v případě, že máte specifické nebo skutečně hodně namáhané nehty, možná pro vás bude vhodnější alternativou odolnější akryl, akrygel nebo polygel.

est_evka4
Eva z Estelli k otázce, zda jsou umělé nehty vhodné pro každého:

Problém číslo dva až pět: Oslabené nehty, zranění, plísně a chatrné zdraví. Je možné, že přemýšlíte o umělých nehtech právě proto, že vaše přírodní jsou v bídném stavu a klasický lak na nehty to zakrýt nezvládá. Ne každý má nehty od přírody silné a pevné a v takových případech zásah manikérky může skutečně pomoci, jenže by to měla být vaše volba pouze v případě, že chatrný stav nehtů je problém pouze estetický (počítáme sem například i zkrácení nehtového lůžka kvůli obsesivnímu kousání nehtů).

Pokud jste prošli léčbou, která se na vašem celkovém fyzickém stavu a tedy i stavu vašich vlasů a nehtů odrazila, trpíte nějakou kožní nemocí, bojujete s nehtovými plísněmi nebo špatný nehtů vychází z nějakého jiného vnitřního či vnějšího problému, je v první řadě nutné myslet na odstranění tohoto problému a vhodnou léčbu rukou i nehtů. Šikovná manikérka vám sice může “přičarovat” perfektní manikúru i v těchto případech, ale bude se jednat pouze o jakousi náplast, která bolístku pod ní neuzdraví a naopak, použití pomocných tekutin a materiálů na oslabené nehty může jejich stav někdy i zhoršit, ať už je vaše manikérka sebevíc šikovná. 

Co s tím? Zdraví především! I když vás mohou nevzhledné nehty psychicky trápit, nezapomeňte, že jejich i vaše uzdravení má před vnějším vzhledem nebo pohledy okolí přednost. Promluvte si o problému s vaším ošetřujícím lékařem, který vám jistě nejen poradí, jak s obtížemi bojovat, ale sám nejlépe zváží, jestli je vhodné využít služeb nehtového salonu. Pokud se k manikérce vydáte, vyhněte se rychlým nehtovým studiím, kde nehty prodlužují na počkání a raději vyhledejte skutečně profesionála v oboru, který vám doporučí nejvhodnější tvar i nehtový materiál a pozvolna vám pomůže dát nehty do původního stavu. 


akrylove-nehty_obr2

Jsou pro mě vhodné akrylové nehty?

Akryl poznáte na míle daleko díky jeho pronikavému štiplavému zápachu. Ten je typický pro činidlo – liquid – což je tekutina, která ve spojení s akrylovým práškem vytvoří pastu, kterou se akrylové nehty modelují a prodlužují. Akryl je známý “držák”. Nejen, že je z materiálů pro nehtovou modeláž nejtvrdší a nejméně ohebný, ale má také velmi vysokou životnost a dobře drží i na „problémových” nehtech, kde to jiné materiály po pár dnech či týdnech vzdávají.

Kdo akryl ocení

  • Akryl je materiál vhodný pro nehty hodně namáhané, protože velmi dobře drží a odolává i při náročnějších činnostech všedního a pracovního dne.
  • Modeláž akrylem se často hodnotí být jednodušší na naučení, než je tomu u modeláže gelem. Také úprava nehtů s akrylem bývá o něco méně náročná, než je tomu obvykle u gelových nehtů.
  • Zpravidla je také o něco levnější, a proto se s ním častěji setkáte ve větších nehtových studiích, kde se dělají nehty za příznivé ceny a na počkání.

Kdy zvolit jiný materiál

  • Síla a tvrdost akrylu je vykoupena malou ohebností. Při velkém tlaku může podléhat zlomení spíš než jiné materiály. 
  • Tím, že je tak odolný je i náročnější jeho odstranění. Bez výkonné brusky na nehty se ani nehne. V domácích podmínkách ho z nehtů nesundáte.
  • Populární volbou mezi zákazníky je kombinace materiálů, kdy nehet vymodelujete akrylem, abyste měli pevnou a odolnou základu a zdobíte jej barevným gelem nebo gel laky, což vám dá velké možnosti, pokud jde o barvu a zdobení.
  • Polygely a akrygely jsou k akrylu také vhodnou alternativou, pokud hledáte pevný a odolný materiál, který drží i na problematických nehtech ale zároveň toužíte po něčem, co má v sobě více pružnosti.

Vybrali jste si? Pokud i přes náš souhrn stále váháte, nikdy není na škodu najít ve své blízkosti služby kvalitní manikérky a poradit se s ní. A pokud do přechod z klasických laků na umělé nehty nechcete uspěchat, skvělou volbou bude vždy začít s gel laky. U těch vám se svším moc rádi poradíme my. Stačí, když nám napíšete do zpráv kdekoliv na sociálních sítích Instagram, Facebook a Tik Tok. Jsme tu pro vás!

 

Doporučené články pro vás: