Jak se projíst ke krásným nehtům?

Nehty a vlasy budou ty první, které dají najevo, že vám něco chybí. Typicky nějaký minerál. Jaké minerály a vitamíny byste měli jíst? A ne, vápník to většinou není.

Nedá se samozřejmě říct, že když od teď budete jíst hodně železa nebo vitamínu C, budete mít nehtíky jako ze žurnálu. Je ale bez diskuze, že strava ovlivňuje v našem těle vše.

Alfou a omegou je hydratace. Je to klišé, je to otrava, ale bohužel! Když nebudete pít dost vody, budou nehty suché a křehké. Voda pomáhá také vyplavit toxiny z těla, což přispívá ke zdravější kůži kolem nehtů a ke zlepšení celkového vzhledu nehtového lůžka. Co si budeme, vzhled kůžičky kolem nehtů je taky důležitý. A ten se pod lak neschová.

Dobře hydratované buňky také lépe regenerují. V případě nehtů to znamená, že nehty rostou rychleji a jsou silnější. Takže na zdraví! Anebo si smlsněte na potravinách s vysokým obsahem vody – jako jsou okurky, jahody nebo meloun.

pro zdravé nehty je nutná hydratace

Jaké minerály a vitamíny ovlivňují zdraví nehtů?

Nehty tvoří hlavně bílkovina zvaná keratin. Přeskočíme nudnou přednášku z biochemie a přejdeme k věci: k výrobě keratinu potřebuje tělo aminokyseliny, které jsou (počkej si na to) v bílkovinách. Například v rybách, vejcích, mléčných výrobcích, luštěninách, semínkách nebo ořeších. Mimochodem keratin stejnou měrou ovlivňuje i růst a pevnost vlasů.

Díky selene, zinku a železu budou nehty pevné a nelámavé.

Nehty potřebují také dostatek minerálů – zejména selenu, zinku a železa. Selen zastaví jejich lámavost. Zinek napomáhá hojení a regeneraci. Ne nadarmo nedá spousta lidí dopustit na hojivou zinkovou mast. A díky železu budou vaše nehty jako ze železa – vážně je totiž zpevní. Se selenem se to nesmí přehánět přirozeně se vyskytuje ve vnitřnostech, para ořeších, rybách, houbách nebo košťálové zelenině. Železo najdeme zejména v červeném mase, pistáciích, kešu, ovoci a luštěninách. Zinek bychom našli v mase, vejcích, mléku, semínkách a celozrnném pečivu.

Vitamin C a E se také podílí na zdravý nehtů.

Neméně důležitý je svatý grál – vitamín C. Podporuje totiž produkci kolagenu, díky němu budou vaše nehtíky pružnější a pevnější a kůžička nemá tolik záděr. Najdete ho v citrusech, kiwi, jahodách, paprice, rybízu nebo šípku. Vitamín C pomáhá tělu také zpracovat železo. Spolu s vitamínem E mají antioxidační účinky, což je dobré pro imunitu. Éčko také chrání nehty před žloutnutím, najdeme ho v rostlinných olejích, klíčcích, v slunečnicovém semínku, mandlích nebo špenátu.

Vitamíny B podporují regeneraci a zdravý růst nehtů.

V neposlední řadě stojí za zmínku vitamíny B – zejména pak B3 (mléčné výrobky, drůbeží a hovězí maso, ryby, arašídy), B7 (vajíčka, ořechy, celozrnné obiloviny, sójové boby, ryby), B9 (listová zelenina, luštěniny, ořechy, semínka, celozrnné výrobky) a B12 (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce). Podporují krevní oběh, regeneraci a podporují zdravý růst nehtů.

Neduhy nehtů a jejich příčiny, aneb co jíst, když vás trápí:

  • Suchá kůžička okolo nehtů: Nezapomínejte na hydrataci a zkuste doplnit vitamín E.
  • Lámavé nehty: Může to být znak nedostatku bílkovin, železa nebo vitamínu B. Zajistěte si dostatek železa (červené maso, luštěniny), bílkovin (vejce, ryby) a B-vitaminů (celozrnné obiloviny, maso).
  • Roztřepené nehty: Často je to výsledek dehydratace nebo nedostatku vitamínu C. Přidejte do jídelníčku potraviny bohaté na vitamín C (pomeranče, kiwi) a pijte hodně vody.
  • Žloutnutí nehtů: To může být způsobeno nedostatkem zinku. Zahrňte do stravy zdroje zinku jako jsou semena, ořechy a celozrnné produkty. Za zbarvení mohou moci také zlozvyky a infekční onemocnění. Co dalšího způsobuje zbarvení nehtů do žluta?
  • Bílé skvrny na nehtech (leukonychie): Dříve se říkalo, že jde o symptom nedostatku vápníků. Ve skutečnosti jsou důsledkem malých úrazů nebo genetiky, ne nutně nedostatek živin.
  • Zarůstající nehty: Častěji jde o mechanický problém než výživový, ale dobrá výživa a správná péče o nohy může pomoci zabránit zánětům. Zajistěte si dostatek vitamínu C a E.
  • Hrbolaté nehty: Může to být známka nedostatku vitamínu A nebo vitamínů B.

Projíst se ke kráse?

Všimněte si, že nejde o žádnou extrémní dietu, ale o zdravý a pestrý jídelníček, který by nadšeně mohl doporučit každý výživový poradce. Obsahuje hodně bílkovin, zdravé tuky, ořechy, ovoce a semínka.

Přirozeně pevné a zdravé nehty pak už stačí jen vypilovat, nahodit nude lak a rudou rtěnku. Gratulujeme, nyní jste připraveni dobít Paříž!

Jak o zdravé nehty pečovat?

I přirozeně zdravé nehty si zaslouží péči. S minimem práce tak získáte dokonalý look. Doporučujeme nehty pravidelně opečovávat hydratačním olejem, který vyživí kůžičku okolo nehtů, což vizáži nehtů samozřejmě prospívá. Vybírat můžete za 4 úžasných ovocných vůní.

est_evka4Evka doporučuje: 

"Pečující olejíček používejte po každém odstranění laku nebo když si uděláte novou manikúru. Olej kůžičku okolo nehtů krásně zvláční a vyživí. Po setkání s acetonem v odlakovači si to fakticky zaslouží. Navíc ovocné olejíčky krásně voní. Pro mě je olejová masáž úžasný relax. "

 

 

Mohlo by vás zajímat: